Contact
Home
Scroll
Geen artikelen gevonden

Bouwen voor de foodsector

De foodsector moet voldoen aan tal van voorschriften, ook wat hun gebouwen aangaat. De Willy Naessens Group telt enkele voedingsbedrijven in zijn rangen. Wij halen aldus de mosterd uit onze eigen distributiebedrijven om een zo optimaal mogelijk gebouw in de voedingssector voor jou te ontwerpen.

Onze werkwijze voor voedselbedrijven

Voedingsbedrijven en hun bijhorende gebouwen kennen specifieke noden die eigen zijn aan de voedingssector. Vooral de voedselvoorschriften spelen een belangrijke rol. Zo zal men niet zomaar iedere verpakkingssoort mogen gebruiken en zijn haarnetjes gemeengoed. Dergelijke bijzondere eisen zorgen er eveneens voor dat ook hun infrastructuur aangepast dient te zijn aan de foodsector. De drie basis ingrediënten blijken daarbij nog steeds polyvalentie, voedselveiligheid en duurzaamheid te zijn. Waar houden wij rekening mee bij het bouwen van ideale gebouwen voor de foodsector.

1. Polyvalentie van de binnenbouw

Ook in de voedingsindustrie staat polyvalentie centraal. Op het niveau van de ruwbouw zullen er dan ook geen significante verschillen merkbaar zijn voor voedingsbedrijven. Vooral de binnenafwerking zal dan weer aan een groter aantal vereisten moeten voldoen (box in box). Het box-in-box principe maakt het mogelijk om afzonderlijke ruimtes binnen het gebouw te creëren, elk met hun eigen klimaat- en hygiëne-eisen. Zo blijft de flexibiliteit behouden om specifieke productieprocessen af te schermen en aan te passen naargelang de noden van het voedingsbedrijf.

2. Voedselveilig bouwen

Food safety en hygiëne zonering zijn in de voedingsindustrie heel belangrijk. Hier kiest men niet alleen voor de juiste bouwmethode maar ook voor de veiligste materialen. De onderverdeling van de productieomgeving in verschillende hygiëne zones staat logischerwijs cruciaal bij voedselfabrieken. Bovendien houdt men hierbij rekening met de (inter)nationale regelgeving op vlak van food safety en allergenenbeheer.

Voedselveiligheid gaat duidelijk veel verder dan het gebruik van veilige materialen. Een bekend voorbeeld: het luchtdruksysteem. Deze wordt steeds gekozen in functie van de vereisten van de productieruimte.Ook het binnenklimaat krijgt bijzondere aandacht. We vertrekken daarbij vanuit strikte voedselveiligheidsnormen, maar verliezen tegelijk het comfort van medewerkers niet uit het oog. Door te investeren in gecontroleerde luchtstromen, constante temperaturen en een uitgekiende klimaatregeling, creëren we een hygiënisch én aangenaam werkklimaat. 

Tot slot worden er veiligheidsmaatregelen genomen om de toegang tot de productieruimten te beperken, zonder in te boeten op brandveiligheid.

 

3. Optimalisatie en toekomstbestendig bouwen

Ieder industrieel voedselbedrijf heeft nood aan een aantal basisvoorzieningen. Toch moet bij de aanvangsfase reeds rekening gehouden worden met toekomstige trends en het uitbreidingspotentieel. Waar kunnen later extra machines komen en welke aanpassingen zullen noodzakelijk zijn?

Om op dergelijke vraagstukken te beantwoorden, moet de nodige flexibiliteit en duurzaamheid aan de dag worden gelegd. Zeker op de verpakkingsafdeling is dat het geval. Deze afdeling is immers het meest onderhevig aan nieuwe trends. Al van bij de eerste pennenstreek zal men rekening moeten houden met toekomstige wijzigingen in zowel het productieproces als in het logistieke proces.

Daarnaast draagt de thermische inertie van onze constructies bij aan een toekomstbestendig gebouw. De betonnen structuur zorgt voor een constante binnentemperatuur, wat niet alleen energiekosten optimaliseert, maar ook bijdraagt aan een stabiel productieklimaat. Zo ben je zeker van een duurzaam, efficiënt én flexibel voedingsgebouw. Bij Willy Naessens Industriebouw denken we proactief mee over deze vraagstukken en begeleiden we je graag bij elke stap in het bouwproces.

Bouwplannen voor je bedrijf?

We helpen je graag verder met al jouw vragen. Contacteer ons vrijblijvend en samen bekijken we de mogelijkheden.