Contact
Home
Scroll
Geen artikelen gevonden

Strakke productiehal geeft ingenieursbedrijf vleugels

VINTIV – vroeger IMA Machinebouw – ontwikkelt en bouwt al jaren hoog-technologische en kwalitatieve machines. Het ambitieuze bedrijf evolueerde de voorbije jaren van een machinebouwer naar een full-serviceontwikkelaar voor industriële toepassingen. Het vorige bedrijfsgebouw werd te krap om die ambitie te blijven waarmaken. Daarom zochten de zaakvoerders van VINTIV contact met Q-BUS Architectenbureau en Willy Naessens Industriebouw. Doel: een nieuwe productiehal realiseren die ook de groei van het bedrijf zou weerspiegelen, met onder andere een assemblagehal, elektrohal, toolinghal en een lasatelier. En een grote kantoorruimte, waar de ingenieurs nieuwe ideeën kunnen ontwikkelen. De bouw startte in de lente van 2019 en werd amper acht maanden later afgerond.

Visueel sterk

De strakke uitvalsbasis van VINTIV bestaat uit twee duidelijk afgescheiden delen: de zwarte productiehal van 3000 m² en een witte kantoorruimte van 1000 m². Tom Vanpassel, bedrijfsleider bij Willy Naessens Industriebouw: “Q-BUS Architectenbureau dacht een prachtig, visueel sterk concept uit. Wij maakten er een typisch Willy Naessens-gebouw van. Dat betekent: met een sterke visie op de uitvoerbaarheid van het project.”

Hoe gaat dat dan juist in z’n werk? “Willy Naessens start altijd van het architecturale plan”, legt Tom Vanpassel uit. “Dat bouwen onze ingenieurs al in de offertefase om naar een betonconstructie. De calculatiedienst rekent alles uit in functie van de prijs en de kwaliteit. Eens het project ook echt verkocht is, modelleert de studiedienst het finale 3D-ontwerp in BIM. Met die plannen stapt onze procesbegeleider naar de klant om de laatste details af te stemmen. Die gaan nog eens ter goedkeuring naar de architect, maar daarna gaat alles meteen in productie en begint de trein te bollen.”

Achtbanen lassen

De kracht van Willy Naessens Industriebouw is de korte doorlooptijd tussen ontwikkeling en realisatie. Het bedrijf houdt alles in eigen beheer en produceert alle onderdelen zelf in zijn fabrieken. Om dat voor elkaar te krijgen, moet op voorhand elk puzzelstukje op de juiste plaats worden gelegd. Op die manier kan Willy Naessens ook aan moeilijkere eisen voldoen. Zo moest het bedrijf bij VINTIV 32 meter in één keer overbruggen, wat een volledig vrije ruimte van meer dan 1000 m² opleverde. Dat is ook echt nodig. Een van de laatste dossiers van VINTIV was bijvoorbeeld een lasrobotsysteem voor achtbanen, waarbij het hele gevaarte in de productiehal moest passen. Andere eisen waren een groot ruimtegevoel en veel natuurlijke lichtinval. Dat resulteerde in opmerkelijk veel ramen, die de volledige hoogte van de zijgevel bestrijken.

Tot het laatste moertje

Het klikte wel tussen het team van Naessens en de zaakvoerders van VINTIV. Vanpassel: “Drie jonge gepassioneerde ingenieurs die geloven in innoveren en ondernemen. Dat is ook ons verhaal. De meeste van onze klanten zijn vooral geïnteresseerd in het eindproduct, maar zij wilden ook alles weten over het achterliggende proces, tot en met de plaatsing van het laatste moertje. Ze waren ook gefascineerd door BIM, door het feit dat we alles op voorhand in één systeem konden integreren. Doorvoeren door balken, door daken: alles wordt in het concept opgenomen, en dat vonden ze ongemeen boeiend. Zo’n klant die geïnteresseerd is tot aan het einde van het dossier: dat zorgt voor meer werkplezier en schept een band,” sluit Vanpassel af. “Ik ben blij dat we voor zo’n bedrijf mochten bouwen. Alweer een mooie referentie in het Willy Naessens-portfolio!”

Bron: https://www.bouwenaanvlaanderen.be/artikel/strakke-productiehal-geeft-ingenieursbedrijf-vleugels/

Link naar het artikel

Ontvang onze nieuwsbrief

Hou je vinger aan de pols van de Willy Naessens Group. Op een dag lees je iets dat jou vooruit kan helpen.